söndag 1 november 2015

Kopia från facebook - Ur Ingemar Norléns "Jakten på Johnny Bode"

Krigstid, 40-tal, Sverige. Protagonisten, den från hjärtat av västgötaslätten (Falköping) sprungna kompositören och sångaren Johnny Bode, som gjort sig totalt omöjlig i den svenska nöjesbranschen efter en lång rad lögner, bedrägerier och stölder med åtföljande rättegång i vilken han förklarats sinnessjuk och dömd till vård, planerar att anträda en ny verksamhet:

"En dag kom det ett brev till tre svenska vapentillverkare. Schlagersångaren, nyligen utkommen från sinnessjukvård, begärde uppgifter om priser och leveranstider. Husqvarna vapenfabrik fick frågor om handeldvapen, Bofors om kanoner och Landsverk, sedermera Kockums, om stridsvagnar. Allt artigt undertecknat Eder Johnny Bode.
    Det dröjde inte många dagar förrän polismakten knackade på Johnnys dörr. Konstaplarna lade fram kopior av hans skrivelser och undrade vad i all sin dar han menade med detta? Vilka var hans uppdragsgivare? Var det främmande makt?
    Johnny förklarade att han hade kommit i kontakt med ett par svenska direktörer och en äventyrlig adelsman (Douglas Hamilton) som sysslade med bland annat vapenförmedling. Dessa hade sagt att man kunde bli förmögen genom att förmedla vapen mellan länder som befann sig i konflikt.
Enligt Johnny hade kumpanerna erbjudit honom att agera som mellanhand. För detta skulle han få en rundligt tilltagen provision. En mycket seriös historia. Vapnen skulle skickas till judarna i Palestina för att användas i kampen mot den planerade delningen av landet.
    Till de förbryllade poliserna sade Johnny:
- Detta är väl inte märkvärdigare än att skicka efter noter på postorder..."


(Ingmar Norlén - Jakten på Johnny Bode, 2003)

Kommentar som bifogades till inlägget efter ett par timmars läsning, den 2 november 2015 kl 00:36:

Krigstid, 40-tal, Oslo, Norge:
"I centrala Oslo kom Johnny vinglande på en lånad cykel. En grupp hirdmän skrattade och pekade finger åt honom och ropade: Varför cyklar ni så konstigt?
   Johnny bromsade, satte ena foten i gatan och svarade:

- Det är väl för att det är något fel på styret i det här landet!"

Detta står på sidan 99. Fortsätter det så här så lär jag nog ha citerat halva boken innan jag når pärmen på andra sidan.

Inga kommentarer: