torsdag 12 november 2015

Kopia från facebook - Ur Birger Vikströms avhandling "Den svenska människan"

Det här med svenskhet och att vara svensk va... Hur författaren Birger Vikström - vagabonden och grovarbetaren som föll av pinn som 38-åring 1958 efter ett hårt leverne - hade ställt sig i frågan kan vi troligen bara spekulera i, men han hade nog i sin tankeslum berört ämnet då han skrivit "Den svenska människan" (utgiven -59) som han med snitsig ironi kallar för "avhandling". Det är en bok fylld med humoresker.

Den svenska människan har han delat upp i tre huvudkategorier:
1 - Den egentliga människan (statsråd, tjänstemän, medie- och kulturgiganter).
2 - Den vanliga människan (knegare).
3 - Den obehövliga människan (poeter, musiker, författare, vandringsfolk).


Jag, som vanlig människa och i detta nu vilande på en soffa, tänkte återge stycket "Vanlig människa vilande på en soffa":

"En av Den vanliga människans käraste sysselsättningar är att efter dagens arbete, liksom även vid andra tillfällen, vila ut på en riktig och hederlig soffa.
    Emellertid håller de hederliga sofforna i vår tid på att försvinna ur marknaden. Utan tvivel beror detta på att forna tiders möbelsnickare inte längre verkar mitt ibland oss. De fantasifulla stolkonstruktörerna och soffkonstnärerna, som fyller våra rum med den ena tingesten underligare än den andra, är i stället så mycket aktivare. Att få dem att upphöra med sin verksamhet har dessvärre visat sej vara omöjligt och den gamla hederliga pinnsoffans slutliga ändalykt är väl därför bara en tidsfråga.
    Och ve oss då om vi drabbas av gikt och inte längre är så spänstiga som i vår ungdom. Fastnar vi i det läget i en modern möbel så är vi sålda om inte hjälp anländer inom rimlig tid."

Illustration av författaren.

 

Inga kommentarer: